Slovenski etnografski muzej

Svetovna dediščina na Kitajskem

From 
3. October 2003
TO 
10. October 2003

3. - 10. november 2003

Gostujoča razstava sodobnih kitajskih fotografov v sodelovanju z Veleposlaništvom Ljudske republike Kitajske v Sloveniji

Kitajska je dežela s čudovito pokrajino in izjemno bogato naravno in kulturno dediščino, ki jima vlada LR Kitajske posveča veliko pozornost in podpira njuno varstvo, zaščito in raziskave. Leta 1985 je podpisala Konvencijo za zaščito svetovne kulturne in naravne dediščine. Kot država članica Svetovenega odbora za dediščino ima pomebno vlogo pri implementaciji te Konvencije. Prizadevanja LR Kitajske se v zadnjih letih kažejo v njeni aktivni udeležbi v mednarodnem sodelovanju za zaščito svetovne kulturne in naravne dediščine, ki poteka pod okriljem UNESC-a. Danes ima LR Kitajska na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine vpisnih že 29 kulturnih in naravnih znamenitosti.

Kitajska, država z obsežnim ozemljem in tisočletno zgodovino, je prepričana, da se bo število znamenitosti, vpisanih v seznam svetovne dediščine še povečalo. Verjame, da kulturna izmenjava preko kulturne in naravne dediščine spodbuja univerzalno razumevanje med narodi sveta. Skupaj s slovenskim ter drugimi narodi si kitajski narod želi še bolj prispevati k zaščiti človeške kulturne in naravne dediščine.

Na razstavi Svetovna dediščina na Kitajskem je prikazanih več kot 50 fotografij spomenikov dediščine, njenih izjemnih naravnih privlačnosti, rek, gora in posebnosti njenih naravnih in kulturnih spomenikov, ki so jih posneli različni sodobni kitajski fotografi.

Deli